מה תפקידו של טכנולוג מזון ?

טכנולוג מזון הוא האחראי על בקרת תהליכים בתכנון מפעלי מזון. החוק מחייב כי טכנולוג מזון או מהנדס מזון יהיה מעורב בתהליכי בקרת איכות ייצור לקבלת ISO ו – HACCP שהם התנאי לפעילותו של המפעל.
בקרת איכות מזון הוא נושא חשוב מאין כמותו, עבור הבריאות ועבור שלוות הנפש של כולנו.

אוכלוסיית כדור הארץ מונה רבבות ומיליארדי אנשים והצורך הפיזיולוגי הבסיסי של כל אדם ואדם הוא מזון ושתייה, תעשיית המזון לוקחת חלק חשוב משמעותי וחיוני בחיינו היא מספקת את המזון  ואחראית על המזון שנצרך על ידינו תעשייה זו מורכבת משלל תהליכים של ייצור ,עיבוד והפצת המזון. בין התפקידים החשובים בתעשיית המזון ניתן למנות את טכנולוג המזון אשר מסייע לחברות ומפעלים לעמוד בדרישות הרגולטור המחמירות בכדי להבטיח את בטיחות מוצרי המזון ועמידה בדרישות הלקוח היצרן והחקיקה. טכנולוג המזון אחראי על כל התהליכים בתכנון ייצור פיתוח ושיפור של מוצרי מזון ,תחומי האחריות של טכנולוג מזון הם רבים מורכבים וחשובים. טכנולוג מזון נדרש ללמוד מקצועות בעלי זיקה לתעשיית המזון, בהם כימיה ביולוגיה ,ביוכימיה ,מיקרוביולוגיה וגנטיקה תחומי מקצוע אלו באים לידי ביטוי בשטח בתעשיית המזון ומשפיעים על כל תהליך הייצור והמאפיינים של המזון המגיע ללקוח הסופי. תפקידו של טכנולוג המזון כולל מחקר ופיתוח מוצרים מזון חדשים, שיפור מוצרים קיימים והבטחה שמוצרים עומדים בתקני בטיחות ואיכות. האחריות המקצועית מתחילה בשלב המוקדם של גיבוש הרעיון למוצר המזון ,ערכיו התזונתיים, המידע המופיע על תווית המזון  או המפרט היבטיו הכלכליים באחסונו ,אספקתו וחיי המדף. נדרשת הבנה בסוגי חומרי גלם ובאינטראקציות ביניהם , בתהליכים פיזיולוגיים וכימיים. טכנולוג המזון חייב לוודא ולהבטיח כי המזון ראוי למאכל ובטוח ,נקי מזיהומים ושאינו חשוף למחלות ונזקים שונים לכן התהליכים שהמזון עובר כמו גם נהלי האבטחה חשובים מאוד. טכנולוג מזון הוא אחד מהמקצועות החשובים בעולם היות והתעשייה תלויה בידע המיומנות וארגז הכלים של אנשי מקצוע זה .ארגז הכלים של טכנולוג מזון משפיע על שורת הרווח הן בצד הוצאות התכנון ,ייעול ייצור, בדיקת איכות, מבחני טעימות, החלפת חומרי גלם, אריזת מוצר, חיי מדף ועד שורת הרווח באחסון ,לוגיסטיקה ושינוע.

מגוון תחומי העיסוק של טכנולוג מזון

פיתוח מוצר: שיפור ופיתוח מוצרי מזון חדשים וקיימים ולהתאים מרכיבים שונים בכדי לעמוד בהעדפות הצרכנים ובדרישות תזונתיות כמו חלופות צמחיות, ואפשריות נטולות אלרגנים.

אבטחת איכות: תכנון ויישום מערכות בקרת איכות למניעת זיהומים, עמידה בתקנים ותקנות בתעשייה, ושמירה על ערך תזונתי.

חקר חיי מדף: לבדוק את תנאי האחסון האופטימליים ואת תאריכי התפוגה של מוצרי המזון בכדי לשמור על טריותם ,בטיחותם ואיכותם.

טכנולוגי מזון עובדים על צמצום ומזעור ההשפעה הסביבתית של ייצור מזון על ידי פיתוח חומרי אריזה ידידותיים לסביבה. כמו כן הם מפתחים פתרונות חדשניים הבאים לייעל את ייצור המזון והפחתת בזבוז.

קהלי היעד המסתייעים בטכנולוג מזון ברובם הם מפעלים יצרניים המעוניינים לשדרג מוצר קיים או לפתח מוצר חדש, יזמים המעוניינים לפתח מוצר מזון ,יבואני מזון, יצואני מזון, קייטרינג, מסעדות מעדניות וכו'.

עוד מתפקידיו של מהנדס / טכנולוג מזון – ייצור נהלי עבודה לכל מחלקה בקו הייצור, בניית תרשים זרימה עבור כל מוצר מזון מרגע הגעתו כחומר גלם ועד ליציאתו כמוצר מוגמר, איתור נק' קריטיות אשר עלולות להוות סכנה לזיהום בתהליך הייצור, מתן פתרון לבעיות הנוצרות בהליכים אלו וכתיבת נהלי עבודה מפורטים בהתאם.

מעמדו של טכנולוג מזון בימינו:

אין ספק שטכנולוג מזון הינו כלי משמעותי לכל עסק מזון. עם זאת על פי  תקנות בריאות העם (כשירויות עובדי בריאות הסביבה ואיכות הסביבה ברשויות סניטריות מקומיות ובשירות המדינה), תשנ"ג-1992 טכנולוג מזון אינו נמנה מבעלי ההשכלה המקצועית בבריאות הסביבה – תברואה.

אף על פי שהנושא אינו מעוגן בחקיקה רשמית, לצורך קבלת האישור, נדרש המפעל להגיש בין השאר את שם הגורם אשר יהיה ממונה על תנאי הייצור הנאותים בעסק והוא נדרש להסמכה של מהנדס מזון או טכנולוג מזון.

משום כך, ואף על פי נושאי בטיחות המזון המועברים לטכנולוג המזון בעת לימודיו, הוא אינו מוכר כבעל מקצוע לתחום התברואה עד אשר יעמוד באחד משלושת התנאים שבתקנה.

חדשות נהריה

יש לך ידיעה חמה עבורנו ? סקופ מרענן ? אנו ממש מודים לך כי כך נשמור על האתר שלנו מעודכן עבורכם.